torstai 10. marraskuuta 2011

Siivoamista ja välineurheilua

Sormiruokailusta useimmille vanhemmille tulee ensimmäisenä mieleen SOTKU. Enkä ihmettele, koska sitähän tässä touhussa syntyy. Ajattelinpa kirjoittaa, miten meillä sotkusta selvitään.

Ensinnäkin, hyvä syöttötuoli vähentää sotkua merkittävästi. Meillä on Svan of Sweden (kuvassa) ja se on aivan loistava keksintö. Ensinnäkin siinä on pöytälevy, joka ulottuu myös lapsen sivuille, ei ainoastaan eteen. Ja jonka muovinen suojus on irrotettavissa pesua varten. Joissakin syöttötuoleissa on pöytälevy vain edessä, joissakin ei pöytälevyä lainkaan jolloin lapsen on istuttava pöydän ääressä. Näissä on se ongelma, että ruuat tipahtelevat helposti sivustoilta alas. Olen kyllä sellaisiakin ratkaisuja kokeillut (kun ollaan oltu kylässä) ja todennut, että kylläpä elämä voi olla vaikeaa jos on vääränlaiset välineet käytössä. Esim. Stokken Tripp Trapp häviää kirkkaasti Svanille, mitä sormiruokailuun tulee.

Pelkkä pöytälevy ei tee Svanista niin loistokeksintöä. Myös sen muotoilu helpottaa siivoamista. Siinä ei ole leveälle sojottavia jalkoja sotkeentumassa ruokaan. Pöytälevy suojaa alapuolellansa olevia tuolin osia tipahtelevilta ruuilta. Ei täydellisesti, mutta tosi hyvin. Perinteisen syöttötuolin tai Tripp Trappin jynssäämiseen saa käyttää monta kertaa enemmän aika joka ruokailusession jälkeen.

Siivoamista helpottaa myös tuolin alle sijoitettu vahakangas, joka pyyhitään tai huuhdellaan joka käytön jälkeen. Sitten sen reunat käännetään syöttötuolia vasten säilytyksen ajaksi niin, ettei vahakankaalle tipahtele pölyä ja roskaa. Niinpä seuraavan syömiskerran alkaessa meitä odottaa puhdas vahakangas, josta voi aivan hyvällä omatunnolla nostella pudonneita ruokapaloja takaisin lapselle.

Hyvä ruokalappu on myös olennainen. Olen kokeillut monenlaisia: kaukalollista, pientä, vähän isompaa, kankaista, muovista, hihallista jne. Pitkähihainen ruokalappu meillä on käytössä jatkuvasti ja se on ihan hyvä, mutta valitettavasti liian iso lapsellemme, mikä hieman hankaloittaa sen käyttöä. Parhaaksi ruokalapuksi olen todennut esiliinan muotoisen version (kuvassa). Se suojaa myös olkapäät. Kun paidan hihat käärii tarpeeksi ylös, ne yleensä jäävät puhtaiksi. Tämä meidän käyttämä ruokailuessu on Pikku Piia -merkkinen, Prismasta ostettu. Siinä on hyvää myös se, että kaulaosan saa tarpeeksi tiukalle, jolloin ruokaa ei mene kauluksesta sisään.

Ja sitten vihdoinkin siihen siivoamiseen. Kerron esimerkkinä tämän aamuisen puuronsyöntisession. Puuro saa aikaan paljon sotkua.

Ensin ruokalappu pois ja lapsi pesulle. Pestään naama ja kädet. Sitten siivotaan ruokapaikka. Irrotan syöttötuolin pöytälevyn muovisuojuksen (joka toimii meillä aina myös lautasena - muita lautasia ei Niksulle anneta) ja tiskaan sen käsin. Samalla tiskaan ruokalapun. Sitten otan luutun, pyyhkäisen sillä syöttötuoliin pariin kohtaan tipahtaneet puurokokkareet. Lopuksi luuttuan puurot pois vahakankaalta. Sitten vaan luutu, ruokalappu ja pöydän muovi kuivumaan. Aikaa tähän kaikkeen kului 8 minuuttia.

Keittiön vieressä oleva kylppäri helpottaa elämää, kun esimerkiksi vahakankaan - jos se on niin sotkuinen ettei sitä viitsi luutulla puhdistaa - voi nostaa suoraan suihkuun syöttötuolin alta. Ruokailupiste sijaitsee sopivasti kylppärin oven vieressä.

5 kommenttia:

  1. Meillä on tripp trapp ja siivoamiseen ei kyllä mene mitenkään älyttömästi aikaa. Pöydällä on iso alusta, joka toimii lautasena ja lattialla ikean kovamuovinen alusta. Sanoisin et vain jos tarjolla on ollut kalaa vie siivoaminen yli viis minuuttia ja sekin vaan siks et pesen alustan ja lattialla olevan muovin kunnolla, ettei ne jää haisemaan kalalle. Meillä on käytössä hihalliset essut lähes aina ja ne menee pesuun, jos ovat niin likaisia ettei voi käyttää seuraavalla kerralla enää samaa. Yksi on muovinen ja kaksi froteista. Froteisia ei käytetä, jos tarjolla on jotain erityisen paljon sotkevaa :) on muuten kiva lukea sun blogia, kun oma poika tulee vähän perässä. Täyttää 7 kk reilun viikon päästä.

    VastaaPoista
  2. Moikka, löysin blogisi kun olemme aloittelemassa omaa sormiruokaseikkailua 6kk vauvan kanssa :) Meillä syödään (tai lähinnä vielä muussataan ja heitellään..) vielä sylistä käsin kun istua ei osata ja Stokke odottaa käyttöönottoa ja olenkin tuskaillut että onko se ollut sitten huono ostos kun monella sormiruokailijalla on tuo tarjottimella varustettu tuoli käytössä :) Mutta kiva kuulla Tarza:n kommentista että silläkin tuolilla tuo puuha onnistuu! :)

    -km

    VastaaPoista
  3. Minä ompelin syöttötuolin eteen suojuksen vahakankaasta, kun lapsi ruokailee yhteisen pöydän ääressä. Toimii hyvin! Käykää kurkkaamassa kuva blogistani! :)

    http://kotvasia.blogspot.com/2012/01/jotakin-kaytannollista.html

    VastaaPoista
  4. Stokkeen saa nykyään PlayTray-tarjottimen: http://www.playtray.fi/

    VastaaPoista